torstai 11. huhtikuuta 2013

Perspektiivipiirros

Työn kautta tutustuttiin perspektiivioppiin sekä kultakauden maalausten ikonologiaan.

Perspektiivi toteutettiin yhden pakopisteen kautta. Kuvaan tuli luoda jonkinlainen huone. Valmiiseen huoneeseen lisättiin jostakin kultakauden teoksesta jokin mielenkiintoinen henkilö. Omassa huoneessani on Magnus Enckellin Poika ja pääkallo (hiilipiirros 1893). Asetelma on vaikuttava, sillä täysin tyhjässä talossa on vain yksi henkilö, joka keskittyy herkeämättä lattialla olevaan pääkalloon.

Perspektiivi


Perspektiivioppi on hyvä ottaa mielestäni jo alakoulussa, sillä se kehittää avaruudellista hahmotuskykyä. Lisäksi oman kokemuksen mukaan oppilaat pitävät erityisesti sellaisesta työskentelystä, jossa yksinkertaisella tavalla -tässä "viivoja vetämällä", saadaan aikaan jotakin näyttävää. Huoneen tai ympäristön rakentamista ei malttaisi lopettaa ollenkaan.

Myrskyn jälkeen, sattumanvaraisuudesta esittävään

Sattumanvaraisessa maisemakuvassa tutustuttiin värioppiin ja yhden värin moniin sävyihin.Työn alussa paperi siveltiin puhtaalla vedellä. Tämän jälkeen paperille roiskittiin erisävyisiä vesivärejä. Paperia kallistelttiin vielä niin, että värit sekoittuivat keksenään sattumanvaraisesti.
Värien kuivumisen jälkeen työtä alettiin hahmotella niin, että sattumanvaraisia kohtia paperista pyrittiin saamaan esittäväksi. Omassa työssäni oli kauniita kirkkaan ja tumman sävyjä, ja näin heti myrskyn jälkeisen kirkkauden. Lisäsin kuvan tehosteeksi hieman liitua, jotta ajatus näkyy selkeämmin paperilla.


Myrskyn jälkeen

Työn idea oli mahtava. Lisäksi lopputulos näyttää mielestäni kauniilta, ja mikä hienointa, se syntyi sattumanvaraisesti. Joku muu olisi tulkinnut kuvaa varmasti täysin eri tavalla.

Savityö

Savityön lähtökohtana oli kasvojen ilmeiden tutkiminen, sekä tunteiden välittyminen. Myös ilmeiden muotokieltä tuli pohtia (esim. vihainen ilme kuvastaa suoria ja kulmikkaita muotoja jne.).
Ihmisten kasvojen piirtäminen ja tässä tapauksessa muovailu on ollut aina minulle vaikeaa. Kasvojen mittasuhteet sekä "korkeuserot" oli vaikea saada niin, että ne olisivat lähellä todellista.
Savi materiaalina on tuttu ja soveltuu hyvin kouluun. Itselleni tehtävä olisi ollut mielekkäämpi, jos kasvot olisivat voineet olla täysin kuvitteelliset ja ei-esittävät. Toisaalta sain harjoitella sitä, mikä tuntuu vaikealta.

Kasvot savesta

Kasvot ovat epäonnistuneet erityisesti suun osalta sekä silmien. Soilmissä ei ole minkäänlaista muotoa ja tasoeroa kasvoihin. Hain kasvoille pelokasta ilmettä, ja se välittyy ehkä hieman.

Hiilipiirros

Hiilipiirroksen lähtökohtana olivat sympoliikka, valöörit sekä oikeat mittasuhteet. Erilaisista (noin 3-4) esineestä tuli sommitella asetelma, joka hahmoteltiin paperille. Oikeiden mittasuhteinen saaminen kuvaan oli tärkeää.
Valitsin luokasta mielenkiintoisen pääkallon, sekä sakset ja teippirullan. Asetelma syntyi hyvin nopeasti. Mielestäni onnistuin kuvaamaan esineitä melko hyvin, sillä ne ovat alkuperäisten näköisiä. Yritin saada kuvaan valöörejä, mutta se ei ole helppoa. Mittasuhteet onnistuivat mielestäni kohtalaisesti. Työ oli melko haastava, mutta pidin hiilellä piirtämisestä, sillä jälki on "kovempaa" ja karskimpaa.

Hiilipiirros